Oboseala oculara 2.0

Traim intr-o lumea digitala, asta o stim cu totii. Citim digital, mancam digital, socializam digital, respiram digital! Beneficiile pe care tehnologia ni le ofera sunt nelimitate de la economisirea timpului la comunicare eficienta si rapida, pana la informatii nelimitate si aplicatii nelimitate. Stim insa care este pretul pe care il platim pentru aceasta accesibilitate? Cel putin din punct de vedere vizual, digitalul are un efect nociv asupra sanatatii oculare.

Fie ca vorbim de banala oboseala oculara, atat de frecventa in randul utilizatorilor de dispozitive digitale sau de sindromul de ochi uscat, un lucru este cert: ochii nostri nu reusesc sa tina pasul cu expansiunea lumii digitale in care traim.

Cati dintre noi nu au simtit macar odata nevoia sa se frece la ochi dupa ce am stat timp indelungat cu privirea atintita pe ecranul telefonului?

Cati dintre noi, aceia care lucreaza 8 ore in fata unui ecran nu am resimtit durere de cap?

Cati dintre noi nu am experimentat simptomul de „vedere incetosata” cel putin odata, la finalul unui program de lucru?

Cati dintre noi nu avem senzatia de nisip in ochii atunci cand lucram mai mult pe laptop?

Daca te regasesti in macar una dintre situatiile de mai sus inseamna ca suferi deja de oboseala oculara.

De ce se intampla asta?

Atunci cand lucram in fata unui dispozitiv digital, fie ca vorbim de smartphone, tableta sau laptop, distanta de focalizare a imaginii este redusa. Vorbim de 15-20 cm pentru un smartphone, 25-30 pentru o tableta si 45-50 pentru un laptop.

Ochiul uman pentru a focaliza imaginea corect, la distanta redusa, trebuie sa se foloseasca de musculatura oculara pentru a mentine cristalinul, lentila naturala a ochiului uman, nemiscat.

Acest lucru permite focalizarea corecta a imaginii de aproape. Dar daca musculatura oculara face aceasta miscare de contractare de nenumarate ori in cele 8 ore de lucru, atunci cu siguranta acesta se va resimti. Vom experimenta durere de cap si vedere incetosata.

Un alt simptom este senzatia de ochi uscat, ce apare in majoritatea cazurilor. Suntem de multe ori foarte concentrati la informatia vizuala de pe ecrane, ceea ce reduce rata de clipire considerabil. Cu fiecare coborare a pleoapei, se secreta o enzima responsabila de hidratarea si lubrifierea globului ocular. Atunci cand rata de clipire scade, apare si senzatia de ochi uscat. Unii pacienti denumesc acest simptom ca o senzatie de „nisip in ochi”.

Un alt element nociv, poate cel mai daunator din punct de vedere vizual este expunerea la lumina albastra emanata de aceste dispozitive. Dispozitivele digitale, LCD-urile si ecranele cu LED-uri emit lumina albastra sau lumina vizibila cu intensitate ridicata. Desi un fenomen natural, lumina albastra prezenta in lumina zilei are un rol important in receptivitatea noastra insa supra-expunerea la aceasta are efect negativ si duce la oboseala oculara. Tulburarile de somn sunt un alt aspect nociv al expunerii excesive la lumina albastra. In prezenta acestei lumini se modiifica ritmul circadian – cea mai pregnanta fiind afectiunea de “Lipsa a Somnului”.

Este foarte important sa nu utilizati dispozitive digitale chiar inainte de culcare si nici imediat dupa trezire.

Studii arata ca expunerea indelungata la lumina vizibila de energie inalta, denumita si lumina albastra poate deteriora tesutul retinei si implicit poate duce la degenerescenta maculara.

Ce putem face?

Producatorii de lentile de ochelari au dezvoltat un tratament aplicat pe lentila de corectie ce are rolul de blocare si eliminare a luminii albastre.

Lentila de protectie pentru dispozitive digitale are numeroase avantaje:

  • elimina lumina albastra, reducand oboseala oculara si durerile de cap cauzate de expunere indelungata;
  • elimina reflexiile de lumina de pe suprafata lentilei si sporeste contrastul in conditii de iluminare artificiala;
  • filtreaza selectiv lumina, pastrandu-i elementele benefice pentru vedere;
  • stratul de durificare confera lentilei o rezistenta crescuta la zgarieturi, prelungind astfel durata de viata a lentilei;
  • lentila cu filtru de protectie digital are ca si element de identificare reflexia albastra de pe suprafata lentilei.

Intreaba specialistul OptiKlar despre beneficiile lentilei cu filtru de protectie digital!