Dispozitivele digitale, un rau necesar?

Efectele nocive ale dispozitivelor digitale asupra dezvoltarii emotionale si intelectuale a copiilor este un subiect intens dezbatut in ultimii ani.

Desi multi dintre specialisti considera folosirea dispozitivelor digitale un rau necesar, altii considera ca folosirea lor corespunzatoare si sub supraveghere pot ajuta copii sa dezvolte anumite abilitatii necesare in viitor, intr-o lume din ce in ce mai digitalizata.

Un studiu realizat de UNICEF in 2017 surprinde cateva aspecte ingrijoratoare asupra efectelor mediului online asupra dezvoltarii copiilor:

  • tinerii (15-24 ani) reprezinta grupul cel mai conectat;
  • la nivel mondial 1 din 3 utilizatori este copil sau adolescent sub 18 ani;
  • varsta de la care copii incep sa utilizeze dispozitive digitale sau internetul scade cu fiecare an;
  • se observa dezvoltarea unei noi tendinte, „cultura dormitorului” (bedroom culture), pentru majoritatea copiilor, accesul online devenind mult mai personal, mai privat si mai putin supravegheat;
  • cercetatorii recunosc faptul ca utilizarea exagerata a tehnologiei digitale poate contribui la depresia si anxietatea in randul copiilor.

Dincolo de efectele nocive surprinse mai sus, sanatatea oculara si aparitia viciilor de refractie este strans legata de folosirea excesiva a dispozitivelor digitale.

Medicii specialisti sustin ca exista o crestere sporita a numarului de copii ce prezinta sindromul de ochi uscat sau resimt o presiune oculara si durere de cap dupa folosirea indelungata a dispozitivelor digitale.

Care sunt elementele nocive la care ochiul copilului este expus atunci cand utilizeaza dispozitive digitale?

Lumina albastra sau HEV (high energy visible light)

Lumina care ajunge in spectrul vizual este distribuita de catre specialisti in lumina vizibila (lungimi de unda intre 390 si 780 nanometri) si spectru invizibil, unde este inclusa lumina din spectrul albastru-violet (390 si 500 nanometri).

Desi lumina albastra violet are un nivel mai redus de energie decat lumina UV, lumina albastra poate ajunge pana la retina.

Expunerea excesiva la acest tip de lumina poate fi deranjata sau obositoare si poate provoca pacientului oboseala oculara.

Recomandarea specialistilor este folosirea cumulata a dispzitivelor digitale maxim 2 ore pe zi pentru a evita expunerea excesiva la acest tip de lumina.

O solutie pentru cei ce nu isi pot limita activitatea pe dispozitive digitale la maxim 2 ore pe zi, o reprezinta lentila cu filtru de protectie digitala care are ca principal beneficiu, blocarea si filtrarea luminii albastre violet.

Sindromul de ochi uscat

Concentrati la informatia vizuala de pe ecranele digitale, clipim mai rar. Din pacate acest lucru se intampla inconstient, astfel lubrifierea oculara nu mai este optima si apare senzatia de „nisip in ochi’, iritarea maculei si disconfort ocular.

Desi specialistii recomanda aplicarea de picaturi oftalmice ce contin hialuronat, pentru hidratarea optima a suprafetei oculare, acest tip de tratament combate efectul dar nu cauza pentru care apare acest sindrom.

Pauzele periodice, la distante egale de timp si clipirea la rata normala pot ajuta la prevenirea aparitiei sindromului de ochi uscat.

Regula de 20-20-20 ne recomanda ca la fiecare 20 de minute de utilizare a dispozitivelor digitale sa facem o pauza de cate  20 de secunde prin care sa ne mutam privirea de la distanta mica de focalizare a ecranului, la o distanta de minim 6 metri. Astfel relaxam muschiul ocular si evitam oboseala oculara.

Sfaturi utile pentru folosirea supravegheata a dispozitivelor digitale de catre copii:

  • Stabiliti de la inceput o perioada limitata de timp pentru folosirea dispozitivelor. Alegeti perioade scurte de timp, 20-30 de minute, pentru a putea face pauze oculare;
  • Copilul dumneavoastra citeste carti in format digital? Incurajati-l sa alterneze lectura digitala cu cea traditionala si sa faca pauze la intervale periodice de timp, pauze prin care  sa priveasca la distanta cat mai mare, pentru a-si relaxa muschii oculari;
  • Reglati luminozitatea si contrastul ecranului astfel incat sa fie potrivite pentru ochi. Luminozitatea crescuta poate fi deranjanta, cea scazuta poate suprasolicita ochiul;
  • Distanta de focalizare la ecrane digitale, desi redusa, nu trebuie sa fie mai mica de 20-30 cm;
  • Folosirea unui ochelar de protectie digitala pentru eliminarea si filtrarea luminii albastre violet.

Consultul periodic si atentia sporita la simptomele ce ar putea indica o problema de vedere ne pot ajuta sa descoperim in timp util un viciu de refractie. La copii, depistarea timpurie a unei astfel de probleme poate avea efecte benefice pe termen lung asupra sanatatii oculare. Viciile de refractie se modifica constant, odata cu dezvoltarea lor fizica. Consultul anual sau de doua ori pe an este recomandat la copii cu varste pana in 18 ani.

Programeaza-te ACUM pentru un consult gratuit la OptiKlar si poti beneficia de 10% Reducere la prima ta comanda!