Protectia UV in sezonul rece

Odata cu scaderea temperaturilor incepem sa ne protejam organismul. Purtam manusi, ne acoperim capul si ne imbracam mai gros pentru a nu resimti frigul de afara.

Uitam insa de cele mai multe ori sa ne protejam ochii de razele UV din atmosfera. Protectia solara este foarte importanta in sezonul rece.

Fie ca vorbim de ochelari de soare sau lentile heliomate, ochii trebuie protejati in permanenta de efectele nocive ale razelor UV.

In timpul iernii reflexia soarelui pe suprafata alba a zapezii dubleaza cantitatea de raze UV care ajunge la ochi.

Cum iti poti proteja ochii si ce trebuie sa urmaresti cand alegi tipul de protectie potrivit?

Ochelarii de soare

Absorbtie UV – Ochelarii de soare comercializati de OptiKlar indeplinesc urmatoarele conditii pentru a va oferi protectie optima:

 • Lentila blocheaza in proportie de 99%-100% radiatiile UVB şi UVA;
 • Lentilele ofera protectie UV 400 (aceasta blocheaza razele de pana la 400 de nanometri, ceea ce inseamna ca ochii tai vor fi protejati si de cele mai mici urme de raze ultraviolete).

Filtru Polarizat – Lumina reflectata pe suprafete netede si plane precum apa, zapada, gheata, autostrada, caroseria si parbrizul masinilor, este in general polarizata orizontal, formand o reflexie suparatoare, numita lumina polarizata.

Acest efect se creeaza atunci cand lumina in loc sa fie distribuita uniform, in toate directiile, este reflectata intr-o directie mai mult orizontala. Lentilele polarizate contin un filtru laminat ce permite doar luminii care este orientata vertical sa patrunda pana la ochi. In acest fel lumina orientata orizontal este „blocata”, astfel stralucirea orbitoare este practic eliminata.

Lentila polarizanta va ofera:

 • Vedere fara reflexii orbitoare;
 • Confort vizual;
 • Perceptia naturala a culorilor;
 • Contrast sporit;
 • Reduce senzatia de “ochi obositi”;
 • 100% protectie UV.

Grad de protectie – In functie de activitatile exterioare pe care le desfasuram, ochelarii de soare ofera un anumit grad de protectie, recomandat. La OptiKlar gasiti intotdeauna ochelari de soare cu absorbtie UV 400, filtru polarizat si categorie de protectie de la 0 la 4.

Grad de protectie „ 0 ”Procent de colorare lentila– 10%-15%

Ochelarii din categoria ‘’0’’ sunt in special recomandati pentru vreme innourata, cu foarte putin soare, datorita gradului redus de colorare pe lentila.

Grad de protectie „ 1 ”Procent de colorare lentila– 20%-30%

Ochelarii cu gradul de protectie ”1” sunt ideali pentru vreme innourata cu putin soare.

Grad de protectie „ 2 ”Procent de colorare lentila– 50%-65%

Ochelarii cu grad de protectie ”2” sunt recomandati pentru condus, fiind ideali pentru vreme senina cu soare moderat.

Grad de protectie „ 3 ”Procent de colorare lentila– 70%-75%

Esti pasionat de activitati outdoor? Gradul de protectie ”3” este ideal pentru activitati precum pescuit, plaja sau ciclism. Protejeaza cel mai bine in conditii de soare puternic. Sunt recomandate inclusiv pentru condus.

Grad de protectie „ 4 ”Procent de colorare lentila– 80%-90%

Ochelarii cu gradul de protectie ”4” ofera cea mai buna protectie in conditii de soare foarte puternic. Sunt recomandati in mod special pentru sporturi de iarna, la altitudini ridicate sau pentru activitatii desfasurate in conditii de lumina solara puternica. Din cauza gradului de colorare al lentilei, ochelarii de soare din categoria 4 sunt interzisi la condus.

Lentile Heliomate

Pentru purtatorii de ochelari, ochelarii de soare nu sunt alegerea ideala, acestia neavand dioptriile necesare. OptiKlar realizeaza la comanda ochelari de soare cu dioptrii, desi majoritatea pacientilor opteaza pentru lentilele heliomate/fotocromatice pentru protectia la raze UV.

Aceste lentile imbunatatesc considerabil confortul vizual si ne ofera protectia necesara in conditii de soare puternic. Tehnologia din spatele lentilei heliomate se bazeaza pe molecule fotosensibile, care in contact cu temperatura si razele UV din atmosfera se activeaza, colorand gradual lentila la culoare. In momentul in care intram intr-o incapere, feriti de razele UV, lentilele heliomate se deschid gradual la culoare, redevenind transparente.

In functie de performanta lentilei, de temperatura si cantitatea de raze UV din mediul ambiant, coloratia lentilei poate ajune si pana la 85%.

Important este de retinut faptul ca gradul de colorare al lentilei este in raport direct proportional cu cantitatea de raze UV din atmosfera, pentru a ne proteja ochii in mod corespunzator, atat cat este necesar. Nu putem stabili sau alege noi gradul de colorare al lentilei.

In functie de calitatea lentilei putem alege insa o varianta cu o viteza mai mare de reactie: cat de repede se inchide lentila in mediul exterior, respectiv cat de rapid se deschide cand intram intr-o incapere.

Avantajele lentilei heliomate:

 • Sunt perfect transparente in interior;
 • Se inchid la culoare in mediul exterior pentru confort sporit;
 • Blocheaza 100% radiatiile UVA si UVB;
 • Ofera protectie UV 400;
 • In functie de calitatea lentilei, se activeaza si revin la starea incolora rapid.

Calitatea unei lentile heliomate este data de urmatoarele caracteristici:

 • culoarea de baza;
 • timpul de inchidere;
 • timpul de deschidere;
 • procentul maxim de colorare.

Protejeaza-ti ochii de razele UV cu o REDUCERE de 25% la lentilele Heliomate, marca SunActives!