Alergiile oculare

Alergiile oculare reprezinta reactii ale ochilor ce apar in momentul contactului cu diferiti alergeni. Acest lucru duce la iritarea ochilor si secretia histaminei ca mecanism de aparare. Rezultatul este roseata, lacrimarea excesiva, mancarime sau chiar inflamarea pleoapelor sau a zonei oculare.

Alergiile oculare cuprind un grup heterogen de situatii patologice la nivelul ochiului, predominant la nivelul conjunctivitei, cauza fiind un raspuns imun exagerat si nedorit al organismului la anumite substante numite alergeni. Se considera ca 1 din 10 persoane a avut cel putin un episod alergenic pe parcursul vietii.

Ochiul este supus in permanenta la numeroase agresiuni precum: alergeni transmisi pe calea aerului, dar si prin contact prin intermediul cosmeticelor, solutii de intretinere pentru lentilele de contact, administrare topica de antibiotic si alte substante.  Frecventa in crestere a acestor afectiuni se datoreaza modificarilor de mediu si individuale care apar, precum: modificari climatice, modificarea vegetatiei, poluarea si modificarea reactivitatii individuale.

Alergiile oculare pot fi declansate de 3 categorii de alergeni:

 • Alergeni din mediul exterior: polen (iarba, flori sau copaci);
 • Alergeni din mediul interior: praf, spori de mucegai, fire de par de la animalul de companie si acarienii;
 • Iritanti: cosmetice, parfum, fum de tigara su vapori chimici.

Alergiile sezoniere sunt declansate de un alergen din mediul exterior, respectiv de polen. Polenul poate fi intalnit in natura in flori, copaci sau seminte mai ales in lunile de primavara.

Alergia oculara se manifesta asemanator cu conjunctivita alergica, efectele sale fiind vizibile pe partea alba a ochiului. Aceste alergii nu sunt contagioase si nu se pot transmite.

Tipurile de alergii oculare

Conjuctivita alergica sezoniera: este cea mai comuna forma de conjunctivita alergica si este periodica. Ea apare ca reactie la polenul plantelor si mucegai, fiind adesea insotita de rinita alergica (febra fanului).

Conjunctivita alergica perena: este o forma mai rar intalnita, in care simptomele sunt prezente pe tot parcursul anului. Principalii alergeni implicati sunt parul animalelor, praful si penele. Cu toate ca simptomele pot aparea pe tot parcursul anului si sunt mai putin severe decat cele ale conjunctivitei alergice sezoniere, acestea se pot agrava in anumite perioade.

Conjunctivita vernala: este o forma cronica de conjunctivita, care apare cel mai frecvent primavara si toamna. Aceasta poate afecta vederea si apare mai frecvent in familiile cu istoric de atopie (astm, rinita,eczema).

Keratoconjunctivita atopica: este un tip de conjunctivita alergica, care este asociata cu dermatita atopica a pleoapelor si fetii. Simptomele includ roseata, mancarime, arsuri, lacrimare, secretii vascoase si umflarea pleoapelor. Varsta de debut este de obicei inainte de 20 de ani la pacientii cu istoric de alergii.

Conjunctivita giganto-papilara: poate fi cauzata de o trauma produsa prin frecarea conjunctivitei tarsale de marginea lentilei de contact, proteza oculara, sutura chirurgicala sau poate aparea spontan- frecarea pleoapei de perna. Mecanismul este complex si insuficient elucidat.

Simptome ale conjuctivitei alergice

Principalul simptom al conjunctivitei alergice este mancarimea la nivelul ochilor, Conjunctivita devine tumefiata si rosie, desi vederea ramane intacta de obicei. Desi conjunctivita alergica poate sa apara singura, de obicei este asociata cu rinita alergica.

Semnele si simptomele de conjunctivita alergica sunt:

 • Mancarime si senzatia de arsura la nivelul ochilor- nu exista alergie oculara fara prurit;
 • Umflarea pleoapelor;
 • Lacrimare excesiva;
 • Dilatarea vaselor de sange de la nivelul conjunctivitei ceea ce va duce la roseata conjunctivitei;
 • Secretii oculare apoase sau mucoase;
 • Ochi rosii;
 • Sensibilitate la lumina (fotofobie);
 • Vedere neclara (uneori);
 • Cearcane;
 • Tulburari ale somnului ( insomnia).

Spre deosebire de conjunctivitele bacteriene si virale, conjunctivita alergica nu este contagioasa. In conjunctivitele bacteriene, secretia oculara este de obicei cremoasa; in conjunctivitele alergice sau virale secretia oculara este clara.

Particularitati regionale ale alergiilor oculare in Romania

Numarul buruienilor periculoase din tara noastra a crescut alarmant. Pana in anul 1990, prezenta unor buruieni ca Ambrosia si Artemisia era sporadic pe teritoriul tarii noastre. Dupa 1990, datorita defrisarilor masive in sectorul silvic, existentei multor terenuri abandonate, Ambrosia si Artemisia si alte plante inrudite lor s-au extins foarte mult in flora spontana, invadand pana si culturile agricole. In ultimii ani a crescut ingrijitor numarul cazurilor de alergii grave la polenul de buruieni. Astfel de buruieni sunt stimulate de cresterea de C02, astfel incat cresterea cantitatii de polen in ultimele decenii se datoreaza si poluarii.

Tratament- generalitati

In primul rand, in cazul in care se cunosc alergenii, evitarea si prevenirea expunerii la acestia reprezinta o masura esentiala.

Mentinerea igienei este foarte importanta.

Tratamentul local se face prin aplicarea de comprese reci, decongestive, coliruri antiseptice sau dezinfectate usoare, lacrimi artificiale si alti lubrifianti oculari care au si efect de spalare a alergenilor. Tratamentul are ca scop principal ameliorarea simptomatologiei;

Este foarte IMPORTANT sa va adresati de urgenta medicului oftalmolog in cazul in care prezentati simptome de alergii oculare pentru a se prescrie un tratament corect!

Alergiile oculare de primavara

Primavara este cunoscuta si ca sezonul alergiilor, fiind anotimpul cu cel mai mare risc de disconfort ocular si cel mai problematic atunci cand vine vorba de protectia ochilor, mai ales pentru cei care poarta lentile de contact. Aproape 75% dintre simptomele alergiilor de primavara afecteaza ochii.

Printre cele mai intalnite simptome ale alergiilor de sezon sunt senzatiile de arsura, roseata, lacrimarea abundenta sau mancarimea. Toate aceste efecte neplacute ale alergiilor oculare iti pot intrerupe rutina zilnica.

Chiar daca alergiile oculare nu pot fi tratate exista cateva masuri si remedii pe care le poti lua pentru a trece cu bine peste aceasta perioada a anului.