Astenopia Acomodativa

astenopie acomodativa

Oboseala oculara sau astenopia acomodativa este o problema ce se manifesta prin simptome specifice, cum ar fi durerile de cap sau incetosarea vederii dupa un anumit interval de solicitare al ochilor prin lectura sau concentrarea privirii intr-un singur punct.

Aceste simptome apar cel mai frecvent dupa utilizarea excesiva, pe o perioada lunga de timp a dispozitivelor digitale. Zilnic petrecem ore intregi cu ochii in ecranul telefonului, al laptopului sau al tabletei. Ochiul uman trebuie sa formeze imaginea de pe ecran din miliarde de pixeli, trebuie sa filtreze lumina artificiala si cea albastra violet si cel mai important: trebuie sa forteze constant muschii oculari pentru a focaliza imaginea corect la zona de aproape. Nu este de mirare ca dupa aproximativ 3-4 ore se instaleaza oboseala oculara, insotita de senzatia de nisip in ochi (ochi uscat), inrosirea lor, scaderea claritatii imaginii, dureri cervicale si oboseala.

Computerul a devenit o parte necesara, indispensabila a vietii noastre cotidiene atat la serviciu cat si acasa astfel ca in ultimii ani a crescut foarte mult perioada petrecuta in fata dispozitivelor digitale, ajungandu-se la o expunere medie de aproximativ 6-9 ore pe zi. Lumina albastra emisa de ecranele computerelor, tabletelor sau telefoanelor solicita ochii, putand duce la insomnii, fotofobie si migrene. 

Noile cercetari arata ca expunerea zilnica la lumina albastra poate duce la afectiuni oftalmologice precum aparitia cataractei si a degenerescentei maculare legate de varsta. Solutiile care pot fi aplicate pentru preventia sau tratamentul acestui sindrom sunt variate:

  • Ochelarii cu protectie pentru calculator amelioreaza frecvent simptomele. Se folosesc lentile cu filtru de blocare a luminii albastre violet, ce elimina atat reflexiile deranjante de pe suprafata lentilei dar si lumina albastra violet emanata de dispozitivele digitale. Sunt cea mai buna optiune pentru ca reduc oboseala oculara, estompeaza luminozitatea ecranelor, maresc contrastul si imbunatatesc confortul vizual;

Este recomandat sa investim intr-o pereche de ochelari cu filtru de protectie P.C., recomandate de optometrist pentru a proteja ochii de expunerea indelungata si frecventa la ecranele digitale. Acest tip de ochelari previn imbatranirea prematura a ochilor, prin filtrarea selectiva a luminii daunatoare.

  • Este foarte importanta si pozitia corecta in fata monitorului: monitorul ar trebui sa fie la o lungime de un brat fata de ochi pentru a putea focaliza corect. Ochii trebuie sa fie orientati in jos cand privesc spre monitor;
  • O alta varianta ar fi respectarea pauzelor de efort vizual prin indepartarea privirii de pe monitor si privit la o distanta mai mare de 6 metri lucru care relaxeaza musculatura oculara. Aici se aplica regula de 20-20-20: la fiecare 20 de minute, timp de 20 de secunde mutati privirea din ecran la o distanta de minim 6 metri (20 de pasi);
Regula 20-20-20
  • Clipitul mai des, cu inchiderea completa a pleoapelor ajuta la secretia hialuronatului, enzima care curata si hidrateaza globul ocular. In timpul expunerii la dispozitive digitale, rata de clipire scade drastic, involuntar din pacate. Este necesar sa facem pauze, sa clipim mai des si la nevoie sa administram lacrimi artificiale, la recomandarea specialistului.

Tu cat timp ai petrecut azi in fata calculatorului? iti protejezi vederea de lumina albastra?