Cum ne alegem ochelarii de soare?

Patrunderea la nivelul ochiului a razelor de soare nefiltrate poate accelera deteriorarea retinei si grabi aparitia cataractei. Asa cum ne aparam pielea de soare prin creme cu factor ridicat de protectie solara, in aceeasi masura trebuie sa ne aparam si ochii de lumina si de razele UV ale soarelui.

Ochelarii de soare sunt de cele mai multe ori un accesoriu estetic, insa medicii oftalmologi avertizeaza ca trebuie sa fim foarte atenti la calitatea lor. Unii ochelari de soare, care au doar lentile colorate, fara protectie UV, pot face mai mult rau. Acestia provoaca dilatarea pupilei, permitand patrunderea unei cantitati crescute de raze UV in ochi. Afla mai multe despre gradele de protectie ale ochelarilor de soare AICI

Expertii recomanda ca ochelarii de soare sa filtreze cel putin 95% din radiatiile UV. Ochelarii care indeplinesc aceasta cerinta trebuie sa aiba afisat vizibil marcajul CE. Eticheta lor trebuie sa precizeze ca lentila respectiva ofera protecţie 100% impotriva razelor ultraviolete sau UV 400.  

Incepand cu anul 2009, marcajul European CE precizeaza ca acei ochelari ofera un nivel sigur de protectie solara. Daca marcajul lipseste, ochelarii de soare nu sunt in conformitate cu normativele europene.
Copiii au si ei nevoie de ochelari de soare. Ei se joaca in soare mult mai mult timp decat adultii si au nevoie de protectie adecvata UV.

Cum alegem ochelarii de soare in functie de forma fetei?

Ochelarii de soare se gasesc intr-o multitudine de forme, dimensiuni si culori, insa trebuie sa indeplineasca un criteriu esential: sa respecte forma fetei, astfel incat trasaturile sa nu fie ascunse sau exagerate de purtarea unui anumit tip de ochelari.

Ochelari de soare pentru fata rotunda

Persoanele cu fata rotunda trebuie sa aleaga ochelari de soare cu unghiuri ascutite (patrati sau dreptunghiulari) sau modele cu lentile alungite, in lateral, cu rame inguste, geometrice, pentru a masca rotunjimea fetei si pentru a scoate in evidenta alte trasaturi ale fetei. Pentru a echilibra aspectul rotund al fetei, incearca lentile supradimensionate patrate, retro, cat eye sau dreptunghiulare.  

Ochelari de soare pentru fata ovala 

Persoanele cu fata ovala sunt conderate extrem de norocoase, avand in vedere ca aceasta fizionomie este considerata perfecta pentru orice model de ochelari de soare. Ceea ce conteaza cel mai mult sunt proportiile, forma este versatila: poti proba atat ochelari de tip Aviator, cat si patrati retro. Cu toate acestea, nu trebuie alese ramele inguste sau mult prea rotunde.

Ochelari de soare pentru fata patrata

Maxilarul lat si fruntea proeminenta sunt trasaturi de baza ale acestei fizionomii. Dat fiind faptul ca trasaturile fetei sunt in unghi drept, cei mai potriviti ochelari de soare sunt cei rotunzi sau ovali, care indulcesc natura unghiulara a fetei. Evita unghiurile ascutite si opteaza pentru ochelari rotunzi, similari celor purtati de John Lennon. Alternative: Aviator sau Shield.

Ochelari de soare pentru fata alungita

In cazul persoanelor cu fata alungita, trasaturile ascutite, prea lungi, necesita ochelari de soare cu lentile dreptunghiulare sau ochelari tip pilot şi ramele care acopera centrul fetei şi creeaza un efect de diminuare optica a lungimii fetei.

Ochelari de soare pentru fata in forma de inima 

Cel mai dificil in alegerea ochelarilor de soare le este persoanelor care prezinta aceasta fizionomie, cu fruntea lata, pometii proeminenti şi barbia ingusta. Elementul care marcheaza o fata in forma de inima este linia triunghiulara a maxilarului. Daca te regasesti in descriere, probeaza rame patrate retro, tip Aviator sau chiar sport, mai late spre baza nasului si mai inguste spre ureche. Lor li se potrivesc ramele cat mai subtiri, rotunde sau patrate (care estompeaza latimea fruntii), si ochelarii de dimensiuni reduse.

Ce culoare a lentilei sa alegi?

Alegerea culorii la un ochelar de soare este o decizie personala bazata pe nevoi si preferinte. Fiecare culoare are anumite calitati:

Lentilele gri sunt odihnitoare, nu altereaza perceptia culorilor, insa nu ofera contrast. Cea mai buna culoare este cea gri deoarece absoarbe spectru de lumina in mod egal.

Lentilele verzi sunt de asemenea neutre – nu distorsioneaza perceperea culorilor, insa ofera un oarecare contrast, fiind cele mai recomandate pentru utilizare generala. Nuanta verde este recomandata pentru persoanele care au probleme cu vederea de aproape.

Lentilele maronii protejeaza eficient impotriva radiatiilor nocive. Maro este culoarea preferata de persoanele cu miopie deoarece accentueaza mult contrastul, fiind optime pentru definirea obiectelor.

Lentilele turquoise sunt bune in conditii de luminozitate medie si intensa, deoarece cresc contrastul, insa nu produc distorsiunea semnificativa a culorilor.

Lentilele galbene sunt optime daca se intentioneaza folosirea ochelarilor la schi sau in timpul altor activitati in conditii de cer acoperit, pentru ca imbunatateste contrastele cromatice.

Lentilele bleu sunt bune pentru zapada, insa produc distorsiunea culorilor. Specialistii le considera potential periculoase deoarece distorsioneaza culorile rosu si verde si astfel nu sunt sigure pentru a fi folosite la condus. Culoare recomandata persoanelor care au probleme cu vederea de aproape.

Lentile roz sunt ideale pentru a delimita apa de alte obiecte, au efect relaxant, dar produc cea mai mare distorsiune a culorilor. Sunt in special cosmetice.

Daca vrei protectie UV o alternativa foarte eficienta este lentile HELIOMATA. Afla mai multe AICI