Ghid: Cum alegem marimea potrivita a ramei?

In momentul alegerii ramei pentru ochelarii de vedere, pe langa partea estetica, care consta in potrivirea ramei cu a nuantei ochilor, a parului sau a fizionomiei tale, a personalitatii si stilului propriu,  trebuie sa tii cont si de anumiti factori tehnici, cum ar fi distanta interupupilara, dimensiunile ramei, grosimea/greutatea ei, cat si a confortului oferit de rama pe care o vei purta permanent sau ocazional, in functie de recomandarile specialistului.

Respectarea dimensiunii potrivite pentru rama de ochelari este un proces destul de complex, pentru ca trebuie sa tii cont de mai multi parametri: distanta pupilara, latimea totala a ramei, dimensiunea puntii nazale si lungimea bratului.

Cum afli dimensiunea potrivita? Poti aplica mai multe metode:

1.  Verifica dimensiunile unei rame mai vechi si cauta aceleasi dimensiuni pentru o noua rama.

Aceste dimensiuni se gasesc pe partea interioara a bratului fiecarei rame, in ordinea urmatoare: latimea anoului(lentilei), dimensiunea seii nazale si lungimea bratului:

2. Masoara singur ramele

Daca inscriptia cu dimensiunile ramei s-a sters de pe brat, poti masura singur latimea totala a cadrului ramei, cu o rigla milimetrica, apoi puntea nazala, lungimea bratului si latimea anoului(lentilei).

Pentru a fi mai sigur, poti masura in oglinda latimea fetei tale plasand o rigla in zona fruntii, intre tample, masurand dimensiunea de la tampla dreapta la cea stanga, rezultand astfel si latimea potrivita a ramei. Ulterior poti compara rezultatul cu masuratorile ramei.

  • Latimea anoului (lentilei) este diametrul orizontal al lentilei din punctul cel mai larg;
  • Inaltimea anoului (lentilei) masoara lentila vertical de la punctul ei cel mai inalt, incadrandu-se de obicei intre 32 – 38 milimetri;
  • Saua(puntea) nazala masoara orizontal partea de deasupra nasului ce se afla intre lentile. Aceasta se poate regla din planchete (pernite) in cazul ramelor din metal, insa la ramele din plastic, nefiind reglabila, saua nazala a ramei nu trebuie sa stea distantata de puntea nazala a purtatorului, ci sa se muleze cat mai bine;
  • Lungimea bratelor masoara bratul ochelarilor din fata de la balama pana la capatul bratului in spatele urechii, incluzand cotul de sustinere. Acestea se incadreaza de obicei in una dintre cele trei dimensiuni standard: 135, 140 sau 145 milimetri.

 Daca ai o punte nazala mica sau ochii apropiati, alege o punte cu dimensiuni cuprinse intre 15-18mm, daca puntea nazala e mai lata, alegeti dimensiuni intre 18-22mm. Daca ai puntea nasului mai inalta (mai sus de nivelul pupilelor), alege rame cu punti care sa stea la acelasi nivel cu linia sprancenelor.

3. Ghideaza-te dupa distanta interpupilara

Poti alege rama in functie de distanta interpupilara (distanta dintre pupile – se gaseste pe reteta). Astfel aceasta valoare de pe reteta este de preferat sa fie cat mai apropiata de distanta monopupilara a ramei (aceasta se considera a fi egala cu latimea fiecarei lentile +puntea nazala).

De exemplu, daca ai o DP de 65, alege o rama la care latimea lentilei+puntea nazala (ex. 52+15) sa fie cat mai aproape de 65 – de preferat nu cu mai mult de 6mm. Asta va ajuta ca raportul intre grosimea lentilei si marimea ramei sa fie rezonabil.

Poti masura si singur distanta pupilara, stand in fata unei oglinzi la o distanta de 20 cm, si amplasand pe linia sprancenelor o rigla.

Urmeaza pasii urmatori:

Deoarece la unele persoane ochii sunt destul de distantati, la altele mai apropiati, puteti armoniza acest efect prin intermediul unei rame, alegand o punte nazala mai vizibila sau portiuni exterioare ale cadrului ramei mai groase, ca in exemplul alaturat.

In plus, pe langa aceste masuratori de nivel tehnic, poti alege rama in functie de design, de materialul din care este confectionata sau tinand cont de aspectele estetice si cromatice, cum ar fi fizionomia fetei, culoarea ochilor si a parului: Cum alegem rama in functie de forma fetei, culoarea parului si a ochilor?