Sa intelegem viciile de refractie

Problemele de vedere sunt o preocupare constanta indiferent de varsta, fie ca au sau nu o cauza organica identificata. Globul ocular functioneaza asemeni unui sistem de lentile, cu ajutorul refractiei luminii.

In cazul ochiului emetrop, cum este numit ochiul sanatos, unde nu exista un viciu de refractie, iar ochiul poate focaliza raze paralele de lumina, imaginea se formeaza pe retina.

Viciile de refractie sunt exact acele defecte de focalizare a luminii pe suprafata retinei, din cauza unei forme deosebite a globului ocular, astfel razele de lumina care intra in ochi nu sunt focalizate corespunzator pe retina. Acestea se manifesta sub forma de miopie, hipermetropie si astigmatism, la care se adauga presbiopia, care semnifica deteriorarea vederii de aproape. Toate aceste tulburari de vedere pot da senzatie de ameteala, dureri de cap, vedere neclara, deteriorarea vederii de aproape, inrosirea ochilor, lacrimare.

Miopia – Este unul dintre cele mai intalnite vicii de refractie, avand ca si cauza alungirea globului ocular, astfel, imaginea unui obiect nu ajunge pe retina, ci se formeaza in fata retinei. Persoanele cu miopie au o vedere slaba la departare, insa vederea de aproape este conservata chiar pana la varste inaintate. Miopia afecteaza aproximativ o treime din populatie, debuteaza in copilarie si poate evolua pana in jurul varstei de 20 ani.

Cea mai folosita metoda pentru corectarea miopiei sunt lentilele divergente (pe minus) care ajuta la refocalizarea luminii pe suprafata retinei. Ochelarii de vedere si lentilele de contact sunt in general metode de corectie optica utilizate pentru pacientii cu miopie, o alternativa fiind si interventiile chirurgicale.

Hipermetropia – Are loc atunci cand puterea dioptrica este prea mica in raport cu lungimea globului ocular. Imaginea unui obiect se formeaza in spatele retinei. Simptomele comune asociate hipermetropiei pot fi durerile de cap, oboseala oculara, privire incrucisata vedere incetosata, in special la privirea obiectelor apropiate.

Pentru corectia hipermetropiei sunt folosite lentile convergente (pe plus) care ajuta la formarea imaginii pe retina. Pentru persoanele cu defecte vizuale asociate, cum ar fi presbiopia, pot fi utilizati ochelarii de vedere cu lentile progresive sau lentilele de contact multifocale care ofera o vedere buna atat la distanta, cat si la aproape.

Astigmatismul – este viciul de refractie care, din cauza unei curburi asimetrice a suprafetei anterioare a ochiului, nu permite focalizarea uniforma a luminii pe suprafata retinei, astfel vederea va fi distorsionata sau incetosata. Astigmatismul poate fi simplu sau combinat cu miopia sau hipermetropia. Simptomele asociate astigmatismului sunt durerile de cap, oboseala oculara, dificultati in a sofa pe timp de noapte, vedere incetosata sau distorsionata la orice distanta.

Ca in cazul altor afectiuni oculare, astimgatismul se corecteaza cu ajutorul ochelarilor de vedere, lentilelor de contact sau prin intermediul interventiilor chirurgicale. Corectia se face cu lentilele cilindrice sau sfero-cilindrice.

Presbiopia –  se manifesta printr-o scadere de vedere numai la aproape, corectabila cu ochelari de vedere, dar care nu e un viciu de refractie propriu-zis, ci este rezultatul scaderii puterii de acomodatie a cristalinului dupa varsta de 40 de ani, fiind un proces fiziologic de imbatranire a acestuia. Presbiopia se poate asocia și cu alte vicii de refractie, cum ar fi miopia, hipermetropia sau astigmatismul. Se manifesta prin tendinta de a indeparta cartea/documentul/revista, facand efortul ochilor mai mic temporar.

Corectia presbiopiei se realizeaza cu ochelari de vedere pentru aproape, ale caror dioptrii se stabilesc in functie de necesitatea corectiei la distanta. Se poate opta pentru o singura pereche de ochelari de vedere, ochelari cu lentile progresive, care satisfac vederea la distanta, intermediar (zona de birou) si aproape.