Vizita la oftalmolog/optometrist

Cat de des mergem la oftalmolog?

O zicala a romanilor spune ca ”tin la el ca la ochii din cap” si inseamna a pretui nespus de mult pe cineva. Adevarul este ca sanatatea ochilor este de nepretuit si este recomandat sa avem grija de ea. Nu este un moft sa mergi la oftalmolog, nu este un trend sa porti ochelari. Dimpotriva, sanatatea ochilor nostri este o necesitate. 

Exista doua tipuri de vizite la oftalmolog:

 1.  Vizita urgenta

Aceasta vizita se face in cazul in care apar urmatoarele simptome:

 • lacrimare abundenta, jena oculara, iritatie, senzatie de nisip in ochi, intepatura. Aceste simptome apara atunci cand se instaleaza sindromul de ochi uscat sau apar corpi straini pe suprafata oculara;
 • durere oculara foarte puternica. Apare in caz de atac de glaucom;
 • ochii rosii, cu sau fara secretii se prezinta astfel in cazuri de conjunctivite (alergice, bacteriene sau virale);
 • pierderea completa sau modificarea vederii;
 • Pleoape cazute.Aceasta situatie se remediaza chirurgical;
 • vedere dubla instalata brusc;
 • puncte sau pete plutitoare in campul vizual (cunoscute si sub denumirea de flocoane), lumini sau “musculite zburatoare”;
 • in caz de traumatism ocular(loviri);
 • durere de cap sau migrena, precedate sau nu de scaderea vederii;
 • disconfort la purtarea lentilelor de contact.
2. Vizita preventiva, de verificarea starii de sanatate oculara.

In privinta copiilor, primul consult oftalmologic se face la varsta de 3 ani, sau cel tarziu inainte de a incepe scoala, (5-6 ani), pentru a putea depista si corecta la timp posibile deficiente de vedere. Copiii trebuie sa efectueze anual o consultatie oftalmologica, deoarece in cazul acestora viciile de refractie pot aparea de la an la an si pentru a le corecta eficient este necesar ca acestea sa fie descoperite in timp util si cat mai repede.

Inaintarea in varsta este un factor important pentru a incepe sa vizitezi mai des cabinetul medicului oftalmolog. Dupa varsta de 40 de ani se instaleaza prezbiopia si pacientul incepe sa experimenteze dificultati de focalizare la zona de aproape. Ochelarii de citit ajuta la incetinirea slabirii muschilor oculari, problema ce apare odata cu inaintarea in varsta  

Daca faci parte din categoria celor ce nu prezinta nici un simptom de afectiune oculara, recomandarea este sa vizitezi o data pe an medicul oftalmolog.Testele oftalmologice detaliate pot depista, pe langa clasicele vicii de refractie, debutul unei cataracte sau alte astfel de probleme oculare, afectiuni sistemice: diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala. Un consult oftalmologic poate depista aceste afectiuni inainte ca acestea sa se manifeste, ambele modificand in prima faza structura vaselor de sange la nivelul fundului de ochi.

Se recomanda consultul anual: purtatorilor de ochelari si persoanelor care lucreaza la calculator, pacientilor ce au antecedente familiale de glaucom, degenerescenta maculara, vicii de refractie mari, retinopatie diabetica.

Se recomanda consultul periodic (la 3-6 luni) pacientilor cu diverse boli cronice: glaucom, diabet zaharat, hipertensiune arteriala, boli autoimune.

Un control oftalmologic complet are o durata medie de 15–30 de minute, dar poate dura mai mult daca ai nevoie de teste suplimentare.

Afla mai multe despre afectiuni oculare si tipuri de vicii de refractie din articolul Vicii de refractie

Poti obtine reteta pentru ochelarii de vedere de la o optica medicala sau de la un cabinet oftalmologic. Prescriptia poate fi eliberata atat de catre un medic oftalmolog, cat si de un optometrist. 

Important este ca de fiecare data cand revii la cabinet, sa-ti aduci vechea pereche de ochelari pentru ca oftalmologul sau optometristul sa o poata inspecta de anumite defecte si durabilitate. Defectiunile pot aparea de la o purtare indelungata, de la neglijenta sau de la o intretinere necorespunzatoare. Ochelarii pot avea diverse pete, zgarieturi, sau rame strambe – ele te impiedica sa ai o acuitate vizuala optima. In acest caz, cu siguranta ti se va recomanda o noua pereche de ochelari fara modificarea neaparata a dioptriilor.

Ochelarii de vedere sunt necesari pentru compensarea defectelor de vedere precum miopia, hipermetropia, astigmatismul, presbiopia sau pentru protejarea ochilor de lumina emisa de ecranele de calculator, televizor, tableta etc.

Cum ne putem pregati inainte de vizita la oftalmolog/optometrist?

 • Repaus ocular: evita activitati solicitante din punct de vedere vizual inaintea consultului ocular. Asta include expunerea indelungata la dispozitive digitale, condusul ore intregi, citit ore intregi, activitati desfasurate la zona de aproape pe o durata lunga de timp. Toate aceste activitati iti supresolicita musculatura oculara, astfel incat in timpul consultului muschii oculari solicitati pot raspunde mai greu la stimuli vizuali necesari pentru a determina o afectiune oculara.
 • Odihna: somnul si odihna pacientului este importanta pentru a obtine rezultate optime si corecte in timpul consultului. Pe langa performanta vizuala este necesara si concentrarea pacientului pentru a raspunde cu brio la stimulii testului de corectie optica.
 • Anamneza pacientului: Desi specialistul iti va pune intrebarile potrivite pentru a obtine informatiile necesare, te poti pregati si tu din timp pentru a oferi raspunsurile obiective. Ce este necesar sa aflam in timpul unui consult este: istoricul medical al afectiunilor oculare, perioada trecuta intre consultatii, simptome noi aparute, activitati vizuale desfasurate in mod constant, ce asteptari avem de la noua corectie optica.