Lentile de contact: Tot ce ai nevoie sa stii despre ele!

Desi varietatea de rame de ochelari de vedere ne ofera numeroase optiuni de stil, unii dintre purtatorii de ochelari considera mai comod sau estetic portul de lentile de contact.

Aceasta este o alternativa populara pentru cei ce nu doresc sa poarte ochelari de vedere, sau pentru cei ce isi doresc efectiv sa faca o pauza de ochelari.

Trebuie insa sa cunosti cateva notiuni de baza daca te decizi sa porti lentile de contact.

Consult oftalmologic

Pentru a comanda un set de lentile de contact primul pas este consultul de specialitate. Stiai ca OptiKlar este printre singurele cabinete de Optica Medicala din Iasi ce foloseste lentile de contact de proba in timpul consultatiei?

De ce este acest lucru important? Pe langa dioptria adaptata pentru portul de lentile de contact, diametrul necesar al lentilei si raza de curbura, este foarte important sa testam si toleranta ochiului tau la materialul lentilei. Nu uita, lentila de contact se aplica pe suprafata corneei si in functie de particularitatile ochilor tai, portul ei poate fi confortabil sau nu.

Ai retinut, da? Acestea sunt elementele pe care le determinam in timpul consultului oftalmologic pentru lentile de contact:

  • dioptria adaptata pentru portul de lentile de contact;
  • diametrul necesar al lentilei de contact;
  • raza de curbura a lentilei de contact;
  • tipul de purtare recomandat: zilnic, lunar, anual, ocazional;
  • materialul lentilei.

Tipul de lentila

Fie ca vorbim de lentile de contact colorate, lentile de contact cu dioptrii, cu port permanent, zilnic sau lunar, alegerea trebuie facuta sub indrumarea si recomandarea unui specialist, si doar in urma unui consult de specialitate.

Lentilele de contact zilnice sau de unica folosinta sunt lentile destinate portului zilnic. Ele vin ambalate individual in cutii de 30, 60 sau 90 de bucati. O singura lentila se poate purta pana la 12 ore, dupa care se arunca.  Pentru ca timpul de purtare este relativ redus, lentilele de contact zilnice au in compozitia materialului cel mai mare procent de H2O. Asta poate sa asigure un confort sporit in cazul pacientilor ce sufera de sindromul de ochi uscat. Singurul inconvenient este faptul ca ele trebuie aplicate zilnic.

Lentile de contact lunare sau permanente sunt concepute pentru port continuu timp de 30 de zile. Este alegerea optima pentru cei ce nu doresc sa isi schimbe zilnic lentilele de contact.

In cazul acestor lentile de contact insa cel mai important aspect este igienizarea si curatarea lentilei. Lentila de contact este realizata fie din silicon-hidrogel, fie din hidrogel. In ambele situatii cantitatea de H2O din hidrogel permite ca lentila sa fie acceptata pe suprafata oculara si pacientul sa obtina un confort in purtarea acestora. De aceea este foarte important ca in fiecare seara sa scoatem lentila de contact de pe cornee si sa o pastram peste noapte in recipientul special cu solutie antiproteica.

Solutia pentru intretinerea lentilelor de contact are rol in primul rand de a dizola proteinele depuse pe suprafata lentilei de contact si de a hidrata materialul acesteia.

Lentilele de contact anuale sunt recomandate la dioptrii forte sau in cazul unor pacientii cu diferite afectiuni oculare. Materialul din care sunt realizate, Omafilcon contine un procent de minim 62% de H2O si elasticitate crescuta pentru uzul extins al lentilei.

Lentilele de contact colorate sunt cu siguranta cele mai populare. Lentile de contact albastre, lentile de contact verzi sau lentile de contact in culori speciale sunt optiunea potrivita pentru cei ce doresc sa faca o schimbare. Se pot comanda cu sau fara dioptrii si sunt recomandate pentru portul ocazional.

Cum aplicam corect lentilele de contact?

Primul pas inainte de aplicarea lentilelor de contact este igienizarea corespunzatoare a mainilor.

Ne spalam bine pe maini, ne clatim foarte bine si pentru a indeparta surplusul de apa este foarte important sa nu folositi materiale ce pot lasa scame pe suprafata pielii.

Inainte de a scoate, sau de a aplica lentilele, pregateste tot ce ai nevoie: solutia de intretinere pentru lentile de contact, lentilele de contact, lens case-ul, lacrimi artificiale (daca este necesar).

Dupa ce scoti lentila, cu ajutorul degetului aratator, din recipientul ei asigura-te ca nu este intoarsa pe dos. O lentila are 2 suprafete diferite si este important sa pozitionam lentila corect pe cornee pentru a nu avea un disconfort constant.

Marginea lentilei trebuie sa fie pozitionata in sus (in forma de bol) si nu spre exterior ( in forma de farfurie).

Pasul 1: Clateste lentila in solutie antiproteica pentru a elimina rezidurile si proteinile depuse pe lentila.

Pasul 2: Asezam lentila pe degetul aratator. Pozitionam degetul mijlociu pe centrul pleoapei inferioare si cu degetul aratator de la cealalta mana tragem in sus pleoapa superioara.

Pasul 3: Privind spre lentila, o pozitionam  pe zona alba a ochiului.

Pasul 4: Dupa pozitionarea lentilei clipim rar pentru a permite acesteia sa se aseze corect pe cornee.

Ce NU ar trebui sa faci cand iti aplici lentilele de contact:

  1. Nu atinge sau ciupi lentilele cu unghiile;
  2. Nu dilua sau refolosi solutia antiproteica din recipient;
  3. Nu clati lentilele de contact sau recipientul unde le depozitezi cu apa sau orice fel de substanta in afara de solutia de intretinere speciala;
  4. Nu imprumuta la/de la alte persoane lentile de contact;
  5. Nu atinge cu nici un obiect varful solutiei de intretinere pentru a nu contamina continutul.

Programeaza-te ACUM pentru o consultatie speciala pentru lentile de contact!